Produkt dnia
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale
Colomba di Pasqua 1kg Pan Ducale

88,88 zł

Boczek  Alimentari 500g
Boczek Alimentari 500g

59,19 zł

szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? zarejestruj się

Ricotta słodka z mleka owczego, idealna do cannoli (mrożona) 3,5kg

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 177,86 zł 177.86
ilość kg
Zyskujesz 3 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: CS462

Opis

Ricotta słodka z mleka owczego, idealna do cannoli (mrożona)

 

Ser Ricotta formowany jest w krążki. To ser o idealnie białym, wilgotnym – lecz nie kleistym - miąższu robionym z serwatki, czasami wzbogacony jest mlekiem lub śmietaną. Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony. Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek, nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'recocotus' oznaczającego wielokrotne gotowanie. Powstał po raz pierwszy we Włoszech, wyrabiany był przez ludzi biednych, którzy starali się wszelkie produkty rolne wykorzystywać jako pożywienie. Tradycyjnie wyrabiano go z serwatki powstałej przy wyrobie sera Mozzarella (z mleka krowiego). Ścięty twaróg zbiera się z powierzchni płynu i układa do odsączenia w dość gęsto plecionych koszykach. Obecnie we Włoszech wyrabia się go zarówno z mleka owczego (Ricotta di Pecora), jak i krowiego (Ricotta Veccina), a nazwę uzupełnia określeniem regionu produkcji, np Ricotta Siciliana itp. Wyróżniamy trzy główne odmiany sera Ricotta: Ricotta Salata Moliterna (z serwatki mleka owczego), Ricotta Piemontese (serwatka mleka krowiego + 10% mleka owczego) oraz Ricotta Romana (produkt uboczny powstający podczas produkcji sera Romano). Ser wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym aromatem słodkiego mleka, świeżego siana i zielonej trawy. Smak słodkawy i delikatny zawdzięcza mleku owczemu.Jest wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne. Także do serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki. Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem. Ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Można ją jeść z dodatkiem pieczywa, a także używać do przyrządzania wielu dań - świetnie sprawdzi się zarówno jako farsz do makaronów, zapiekanek, jak i do ciast i deserów. Do tego sera pasuje lekkie białe wino z orzeźwiającą kwasowością.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl