88,88 zł
59,19 zł
Zielone oliwki nadziewane papryką Delizia 2000 580ml
Opis
Olive verdi ripiene con i peperoni - Zielone oliwki nadziewane papryką Delizia 2000 580ml
Stosowana do zakąsek, sosów, dań głównych i serów. Oliwki zawierają około 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko 10% zebranych oliwek przeznacza się do bezpośredniego zjedzenia. Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Jedna mała oliwka (ok. 3g) to 3-4 kcal. Oliwki charakteryzują się ostrym, pikantnym smakiem. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni wielu krajów europejskich, np. we Włoszech są ważnym składnikiem pizzy, w Hiszpanii - paelli z Walencji, a we Francji dodaje się je do potraw z sałaty. Ponadto oliwki podawane są jako przekąska do aperitifów lub koktajli oraz jako smakowity dodatek do różnych dań z mięs, makaronu i ryżu. Oliwki przeznaczone do bezpośredniego spożycia zrywa się z drzewa jeszcze niedojrzałe (są gorzkie), a następnie poddaje rozmaitym procesom, np. ługowania, fermentacji i utlenianiu. Podczas tych procesów oliwki nabierają "oliwkowej" lub fioletowo czarnej barwy oraz robią się bardziej łagodne w smaku. Oliwki można konserwować używając specjalnej solanki, oliwy, ziół i różnych substancji aromatycznych. Z Hiszpanii pochodzi pomysł nadziewania oliwek. Doskonałe są zielone nadziewane papryką, anchois, migdałami, serem pleśniowym, cytryną, szynką.
Skład: oliwki, pasta z czerwonej papryki (woda, papryka, sól, zagęszczacz: E401 (alginian sodu), E142 (guma guar), E509 (chlorek wapnia), regulator kwasowości:E330, E270 (kwas mlekowy), woda, sól. Antyoksydanty: E300